Scouts

Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Dan is scouts misschien wel iets voor jou!

Bij scouting De Strandvogels zijn er vanaf 2014 landscouts actief! Landscouts zijn jongens en meiden van 11 t/m 15 jaar.

Zij komen elke week bij elkaar van 13:00 tot 16:00 uur.

De scouts beleven uitdagende avonturen en samen met je nieuwe vrienden leer je veel gave dingen. Het thema dat centraal staat binnen deze groep is ‘ontdekkingsreis’. De scouts zijn relatief zelfstandig en leren samen te werken met anderen binnen de groep.

“Ik beloof mijn best te doen een goede scout te zijn. Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet. Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen. Jullie kunnen op mij rekenen.”

Beleven in thema
Scouting is veel meer dan het doen van activiteiten in het bos, op het water of in het park. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in de spelvisie SCOUTS. De spelvisie geeft aan waar Scouting inhoudelijk voor staat. De spelvisie bestaat uit zes elementen die ieder hun eigen betekenis hebben.

Samen – Dit element staat voor de betrokkenheid die je als scout hebt met de maatschappij, voor de onderlinge verbondenheid die scouts over de gehele wereld met elkaar voelen en voor het internationale aspect binnen Scouting.

Code – Dit element staat voor de normen en waarden (de ‘spelregels’), de ceremoniën en het fundament van Scouting.

Outdoor – Dit element staat voor het buitenleven, waarbij de natuur niet alleen wordt gezien als omgeving waarin het spel van Scouting gespeeld wordt, maar ook als opvoedende waarde.

Uitdaging – Dit element staat voor de persoonlijke ontwikkeling van scouts. Scouting is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding, maar biedt ook mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en steeds weer je grenzen te verleggen.

Team – Dit element staat voor het werken in subgroepen (oud leert jong) en de toenemende zelfstandigheid van de jeugdleden.

Spel – Staat voor het Scoutingspel zelf, de veelzijdigheid ervan, de thematiek en het aanspreken op de creativiteit (zowel in fantasie als het creatief zijn in oplossingen).

Werken in ploegen
Binnen de speltak scouts is het werken met ploegen een belangrijk onderdeel waarmee scouts zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid ontwikkelen. In het Scoutskompas vind je enige achtergrondinformatie over het werken in ploegen, zoals hoe je een ploeg samenstelt en wat een (assistent-)ploegleider doet. Voor meer informatie kun je bij de ScoutShop het boekje Werken met ploegen aanschaffen. Dit boekje is eerder gemaakt dan het nieuwe spelaanbod, waardoor het bijvoorbeeld afwijkt wat betreft naamgeving en leeftijdsgrenzen. Inhoudelijk gezien is het een heel duidelijk boekje dat je meer informatie geeft over het hoe en waarom van het werken in ploegen. Elke ploeg is herkenbaar aan een ploeg teken. Alle verschillende ploegtekens staan in onderstaand document.

Eén van de belangrijkste zaken binnen de scouts is het werken in teamverband en het creëren van zelfstandigheid. De scouts leren op deze manier verschillende eigenschappen en ervaringen over zichzelf en van hun ploeggenoten kennen en te benutten. Het activiteitenaanbod is gevarieerd en vaak gericht op het buitenleven. Ook wordt continu aangepast aan de wensen van de groep. Voorbeelden van programma’s zijn pionieren, vlotvaren, primitief koken, hiken, kamperen, sport en spel. Naast deze avontuurlijke programma’s werken de scouts naar een hoogtepunt toe: het zomerkamp, waarbij de scouts een week tijdens de zomervakantie met elkaar op pad gaan.

Insignes en awards
De insignes die scouts kunnen behalen, zijn verdeeld over drie fases: de basisfase, de verdiepingsfase en de specialisatiefase. De insignes zijn gebaseerd op de acht activiteitengebieden en de progressiematrix. Je kunt hieronder de insignekaarten met alle insigne-eisen uit de basis- en verdiepingsfase downloaden en de eisen van de insignes van de specialisatiefase zijn ook beschikbaar. In de insignes is rekening gehouden met varianten voor land-, lucht- en waterscouts. Daarbij zijn er een aantal extra insignes specifiek voor waterscouts toegevoegd. Ook is er een uitgebreide handleiding beschikbaar over het gebruik van de insignes en je kunt een handig Excel-document downloaden waarin je kunt bijhouden aan welke insigne-eisen je scouts hebben voldaan.

Houd jij wel van een uitdaging? Ga dan eens aan de slag met de awards! De awards vormen een soort pluspakket naast de normale insignes en badges, en zijn bedoeld voor scouts, die meer willen doen, zien en ervaren. Er zijn vier verschillende awards: de Development Award, de Europe Award, Nature Award en The International Award For Young People. De meeste awards kun je in groepsverband doen, alleen The International Award For Young People is een individuele award. Voor elke award is een handleiding geschreven waarin je meer informatie vindt over wat er verwacht wordt om een award te behalen. De Development Award bestaat uit drie fasen waarin scouts meer ontdekken over zichzelf, de groep en de wereld om hen heen.

Programmatijd: Zaterdag van 13:00 tot 16.00 uur aan het Grenspad te Oostvoorne.

Kom je een keer kijken?

Je kunt 3x keer komen kijken bij de scouts waarna je moet beslissen of je ook een scout wilt worden. Voor meer informatie en over het komen kijken, kun je contact opnemen met de leiding via landscouts@strandvogels.eu

Alle downloads voor scouts