Welpen

Ben je tussen de 7 en de 11 jaar en heb je zin om op avontuur te gaan? Dan ben je welkom bij de welpen. Elke week beleef je samen met vrienden en vriendinnen wel wat nieuws. Wat dacht je bijvoorbeeld van speurtochten, spellen of geheimschrift ontcijferen?

Spelen in thema
De welpen spelen in het thema van Jungleboek en beleven allerlei spannende avonturen in de jungle. Welpen identificeren zich met Mowgli of Shanti en spelen in de jungle met hun vrienden Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi, Marala en vele anderen. In de jungle is er altijd wat te doen en elk dier heeft zijn of haar eigen wijsheden en favoriete bezigheden. Chil vertelt de welpen bijvoorbeeld alles over vogels en Raksha weet weer veel over de verschillende dierensporen in de jungle. Met Marala zingen de welpen een leuk liedje en met de schildpad Oe leren jullie alles over de onderwaterwereld. De verschillende activiteitengebieden (verzamelingen van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen) zorgen ervoor dat er veel variatie in het programma zit en jullie elke week iets anders doen. Op alles wat jullie bij de welpen leren, wordt voortgeborduurd bij de scouts. Dit heet bij Scouting de ‘doorlopende leerlijn’.Ook gaan welpen verschillende keren per jaar op kamp. Bijvoorbeeld een winterkamp of weekendkamp. Het hoogtepunt is het jaarlijkse zomerkamp, dat altijd een avontuurlijk thema heeft. Redenen genoeg om eens bij de welpen te komen spelen.

Werken in nesten
Binnen de speltak welpen wordt er gewerkt met nesten. Deze term verwijst naar het Jungleboek van Rudyard Kipling, waar de welpen ook in nesten samenleven. Een nest bestaat uit ongeveer zes welpen van verschillende leeftijden. Binnen een nest hebben twee welpen een speciale taak: de gids en de helper. Het werken met nesten heeft vaak een praktische inslag, maar intussen geeft het jullie ook eigen verantwoordelijkheid en word je zo gestimuleerd zelfstandig samen te werken.


Insignes
Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, jullie leren er ook veel. Elke opkomst leert een welp weer iets, soms ook door zijn rol als helper of gids. Om te laten zien dat je als welp veel leert, zijn er de vaardigheidsinsignes. De insignes zijn gebaseerd op de acht activiteitengebieden en de progressiematrix. Voor elk activiteitengebied is er minimaal één insigne beschikbaar.

Voor je ouders
De welpen beleven samen met de figuren uit Jungleboek de spannendste avonturen. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. De welpen leren samen te werken en zelf initiatief te nemen. Dit alles gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers.
Opkomsttijden: Zaterdags van 10:00 – 12:00 uur aan het Grenspad te Oostvoorne.
Kom je een keer kijken?
Je kunt vier keer komen kijken bij de welpen waarna je moet beslissen of je ook een welp wilt worden. Voor meer informatie en over het komen kijken, kun je contact opnemen met de leiding via welpen@strandvogels.eu

Alle downloads voor welpen